Taxerad inkomst

Taxerad inkomst avser den inkomst du har tjänat in och beskattats för under föregående kalenderår, även kallat taxeringsår. På den här sidan ska vi berätta vilka inkomster som ingår (och inte ingår) i den taxerade inkomsten och hur din taxerade inkomst kan påverka dina möjligheter att beviljas lån, krediter och bidrag.

Vad ingår i den taxerade inkomsten?

Alla inkomster som är skattegrundande ingår i den taxerade inkomsten. Här nedanför ser du några exempel.

Exempel på inkomster som inkluderas i den taxerade inkomsten

 • Lön
 • Eventuella bidrag
 • Pension
 • Skattepliktiga ersättningar

Det finns ju även inkomster som inte räknas in i den taxerade inkomsten. Du ser några exempel här nedanför.

I den taxerade inkomsten ingår till exempel inte

 • Arv
 • Gåvor
 • Kapitalvinster
 • Försäkringsersättningar

Du måste se till att alla dina inkomster finns med i deklarationen

När ett företag, myndighet eller förening betalar ut pengar till dig som privatperson är det deras ansvar att rapportera in det till Skatteverket, som alltid ska vara uppdaterade om alla dina inkomster. Du kan se dina inkomster förtryckta på din inkomstdeklaration.

Upptäcker du att det saknas någon inkomst i deklarationen är det däremot ditt ansvar att komplettera dina uppgifter hos Skatteverket så att din skatt räknas ut på rätt sätt.

Var kan jag se min taxerade inkomst?

Du kan som sagt se din taxerade inkomst på den senaste deklarationen, och den hittar du genom att logga in på Skatteverkets hemsida under fliken Skatter och Deklarationer.

Vill du se vilka uppgifter som till exempel din arbetsgivare har skickat in under nuvarande inkomstår kan du gå till Skatteverkets tjänst Lön, pension och sjukpenning med mera. Tänk dock på att dessa siffror bara är preliminära.

Hur påverkas jag av min taxerade inkomst?

Din taxerade inkomst kan till exempel påverka dina chanser att beviljas lån och krediter, och även vilka slags bidrag du kan få. I vissa fall är det även din taxerade inkomst som avgör om du kan få hyreskontrakt eller ej. Vi berättar mer här nedanför.

Din taxerade inkomst kan avgöra om du får

 • Lån och krediter. När du ansöker om lån eller krediter gör banken eller långivaren alltid en bedömning av din kreditvärdighet och åtebetalningsförmåga för att försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet utan att din privatekonomi blir lidande. Här är din taxerade inkomst således en avgörande faktor.
 • Vissa bidrag. Många bidrag baseras på din taxerade inkomst, till exempel bostadsbidrag för unga. Ibland är det personen som ansöker som måste ha en viss taxerad inkomst för att beviljas bidrag, men det kan även vara hushållets totala inkomst som är bidragsgrundande.
 • Hyreskontrakt. Det är inte ovanligt att fastighetsägare kräver att du har viss taxerad inkomst för att få ett hyreskontrakt. Exakt vilka krav som gäller varierar mellan olika aktörer, men vanligtvis måste din inkomst vara tre gånger så hög som årshyran.

Vad innebär taxeringsår?

Taxeringsåret avser perioden då den taxerade inkomsten beräknas, vilket vanligtvis är mellan den första januari och sista december.